קהילת שתל השבלול של AB ישראל

מיפויים

הגדרת  תכנות השתל הקוכליארי בהתאם לצרכי המושתל

מהו מיפוי?

"מיפוי" הוא המונח המגדיר את הפעולה של תכנות השתל הקוכליארי בהתאם לצרכי המושתל.

למרות שמושתלים רבים, הורים או בני משפחה אחרים ומטפלים שלהם השתתפו באינספור מיפויים, תהליך המיפוי נותר מבלבל ולא מובן. הלכנו לקלינאית התקשורת, היא חיברה אותנו למחשב, לחצה על כמה כפתורים והתאימה בו משהו, מפה חדשה נוצרה, וחזרנו הביתה מבלי להבין בעצם מה קרה במהלך המיפוי.

מיפוי הוא תהליך שבו מתכנתים את שתל השבלול באופן שיתן למשתמש גישה אופטימלית לצלילים. המיפוי מתבצע בעזרת מציאת סידור אופטימלי לגירויים שמגיעים לכל אלקטרודה  עצמאית ולכל האלקטרודות יחדיו שיושבות  במערך האלקטרודות המושתלות בתוך השבלול שבאוזן המושתל.

 

טיפים:

1 – לדרוש בדיקת שמיעה לפחות אחת לשנה – על מנת לקבל תמונה מדוייקת יותר של מצב התפקוד השמיעתי עם השתל.

2 – להכין רשימה של מילים וצלילים שהתקשיתם לשמוע ולהבין נכון – הרשימה הזו תסייע לקלינאית הממפה, לאתר את התדרים המדוייקים שצריך לכוון בהם. את הרשימה יש להכין במשך התקופה עד למיפוי. הקפידו לרשום כל צליל ומילה שנתקלתם בקושי להבין, ככל שהרשימה תהיה מפורטת יותר, כך הקלינאית הממפה תוכל לדייק יותר בכיוון המפה.

3 – בזמן המיפוי, ולאחריו (לבקש מהקלינאית לקחת בחשבון כמה דקות להסתובב מחוץ לחדר המיפוי), לבדוק את המפה החדשה. הזדמנות לפני שיוצאים מבית החולים לתקן עוד פעם את המפה. המיפוי הבא יתקיים בעוד כמה שבועות/חודשים, ולכן כדאי לבדוק אותה בשטח לפני שעוזבים את מרכז ההשתלה.

4 – רעיונות לבדיקת המפה החדשה בשטח בית החולים – חדר ההמתנה, שיחה עם אנשי צוות שונים (בדיקת קולות שונים), ביצוע שיחת טלפון (למי ששומע בטלפון), חזרה על רשימת המילים שבהן התקשיתם לפני המיפוי עם המפה החדשה – האם המצב השתפר?

5 – בקשו מהקלינאית לדבר איתכם ולחזור מספר פעמים על מילים ומשפטים כדי לבדוק את המפה החדשה.

6 – חשוב להגיע למיפוי רעננים, מרוכזים ורגועים. בייחוד בייחוד אמור לגבי ילדים מושתלים.
תקפידו לבוא אחרי שאכלתם ושתיתם משהו. כשהבטן מקרקרת לא מרוכזים.

7 – חשוב מאוד לא להתבייש וליידע על כל סימן שאלה וספק את הקלינאית הממפה. שיתוף הפעולה שלכם חשוב להצלחת המיפוי ויעילותו.

8 – החיבור לקלינאית התקשורת הממפה מאוד חשוב. במידה ואתם מרגישים שהתקשורת ביניכם לא עובדת היטב, או שאינכם מרוצים מהמפות ו/או לא חל שיפור בטיב המיפויים גם לאחר מספר פגישות, יש מקום לשקול לבקש תמיכה/ייעוץ של קלינאית/נציגת צוות שתלים (בטלפון או תיאום מיפוי משותף, שבו נוכחת גם היא), או לחלופין לעבור לקלינאית אחרת של מרכז ההשתלה.

 

לסיכום:

חשוב מאוד להבין ולהפנים שמיפוי הוא תהליך מאוד מאתגר, ודורש מיומנות ונסיון רב של הקלינאים אבל גם שלנו. למיפוי יש שני צדדים: הקלינאית ואנחנו המושתלים. אי אפשר לתלות את כל האשם או ההצלחה בקלינאית. יש פה המון פרמטרים בתמונה שמשחקים תפקיד כמו ההסתגלות לשתל, היכולת שלנו לתאר את מה ששומעים או לא שומעים ולכוון נכון את הקלינאית. טכנולוגיה מתוחכמת כככל שתהיה, היא עדיין רק טכנולוגיה, ונדרשת כאן תבונה רבה. עם הזמן, רובנו לומדים ומחכימים, ואז המיפויים נהיים איכותיים יותר. סבלנות היא מילת המפתח. בהצלחה במיפוי הבא שלכם!

פתח צ'אט
1
זקוק/ה לעזרה?
שלום!
איך נוכל לעזור?