קהילת שתל השבלול של AB ישראל

כנס ההשקה של מערכת שתל השבלול החדשה – MASTRO 4 של חברת מד-אל – 20.12.2010 – תמלול הכנס

עריכת תמלול הכנס – לירית שמש-שפיר, נאווה נקש – נציגת חברת "מד-אל"

 

אשר אפרתי – מנכ"ל חברת "מדטכניקה אורתופון" – נציגת חברת "מד-אל" בישראל:

ערב טוב לכולם. ראשית, אני רוצה לברך אתכם, שבאתם והקדשתם מזמנכם להיות איתנו – תודה. יש לנו כאן נציגים מחברת מד-אל מחו"ל: מר היינץ ברטיק ומר פלוריאן פיכנר,ומר הלמוט בוסטי. אשר הינם אנשים מובילים בחברת מד-אל.

הם חיים את הנושא של שתל שבלול, עוסקים בפיתוח של שתלים ובהתאמה של שתלים. כמובן שלאחר ההרצאות שלהם תוכלו לשאול שאלות. אם יש בעיה של שפה, נתרגם בשבילכם ברצון רב. המטרה היא לשאול כמה שיותר שאלות ולא להשאיר דברים בבטן. אנו גאים בנושא השתל. יש לנו הצלחה גדולה בתחום ואנחנו רואים בזה באמת ברכה,  בילדים קטנים ובמבוגרים. תחום השתל בישראל קיים כ-20 שנה ובהחלט התוצאות מעודדות. לא אאריך במלים, ההרצאות יותר חשובות. ברשותכם – מר הלמוט בוסטי שייתן את ההרצאה בשלב הראשון ולאחריו מר פיכנר ימשיך. תודה, ערב טוב ולימוד מהנה.

מר הלמוט בוסטי – מנהל מוצרים בחברת האינסברוק של מד-אל:

גבירותיי ורבותיי, אני הלמוט בוסטי. אני מנהל מוצרים בחברת מד אל באינסברוק. לעונג הוא לי ולפלוריאן להיות נוכחים כאן הערב ולהציג את המוצרים החדשים ביותר של מד-אל כיום. אתחיל בסקירה כללית של החברה וכן של המוצרים שלנו, לרבות ההיסטוריה וההתפתחות של החברה. המשימה העיקרית של חברת מד-אל הנה התגברות על אבדן שמיעה כמחסום לתקשורת ואיכות חיים. אנו מציעים פתרונות לשחזור השמיעה על ידי שתלים קוכליאריים, שתלי אוזן תיכונה ומערכת גירוי אקוסטי חשמלית.

ראשית, אסביר לגבי השתל הקוכליארי.

רובכם יודעים כיצד עובדת שמיעה רגילה. הקול מגיע לאוזן, נכנס לתעלת השמע וגורם לתנודות בעצמות השמע, באוזן התיכונה. תנודות אלו מגיעות לאוזן הפנימית – הקוכליאה (=השבלול). גם בנוזל שבשבלול ייווצרו תנודות. תאי השערה הנמצאים השבלול יתמירו את התנועות המכאניות האלו לזרם חשמלי שיישלח דרך עצב השמיעה למוח ויתפענח שם כצלילים.

במקרה של אבדן שמיעה קל, הפתרון הנו הגברה באמצעות מכשיר שמיעה. אבל במקרה של אבדן שמיעה חמור עד עמוק, ההגברה אינה מספקת. במרבית המקרים של אבדן שמיעה חמור עד עמוק תאי השערה בשבלול אינם מתמירים את התזוזות המכאניות לפולסים חשמליים מכיוון שהם פגומים.

השתל הקוכליארי עוקף מבנים באוזן התיכונה, כגון עצמות השמע ותאי השערה הפגומים. מערכת שתל השבלול כוללת כמה חלקים. החלקים הפנימיים הם אלו המושתלים בניתוח – השבב האלקטרוני , האלקטרודה המוחדרת לשבלול, הסליל הקולט והמגנט. האלקטרודה מכילה מגעים חשמליים המעבירים את האותות החשמליים לעצב השמיעה ומשם לפענוח במוח. הסליל הקולט והמגנט הם המקשרים לעולם החיצון. החלקים החיצוניים הם מעבד הדיבור והסליל. מעבד הדיבור מכיל מיקרופון הקולט את האות, ממיר אותו לאות חשמלי ומעביר אותו לסליל. הסליל שולח את האותות דרך העור לשתל הפנימי. כמו כן, מספק הסליל את תצרוכת החשמל הדרושה לפעולת השתל.(כל מכשיר אלקטרוני צריך מקור מתח כדי שיוכל לפעול).

קצת על ההיסטוריה של חברת מד-אל

ההתחלה של השתל הקוכליארי של מד-אל היתה במרפאת האוניברסיטה של וינה, בשנות השבעים. המחקר שם הוביל למימושו של השתל הקוכליארי הראשון בתאריך 6.12.1977. כיום, כעבור 33 שנה, אני משיקים את הדור החדש של השתלים הקוכליאריים של חברת מד-אל – המאסטרו 4.

לחברת מד-אל נסיון בתחום השתלים הקוכליאריים מעל ל- 35 שנה.

מערכת שתל השבלול החדשה מאסטרו 4, היא פרי פיתוח של מעל ל-30 שנות פיתוח.

מד-אל החלה כחברת שתלים קוכליאריים, אך כיום הנה החברה בהא הידיעה לשתלי שמיעה, כאשר השתלים הקוכליאריים ובראשם מערכת המאסטרו 4, הם קו המוצרים העיקרי שלה.

ב-2003 רכשה מד-אל את המכשיר   המושתל  "סימפוני" והתחילה לעבוד עם מערכת  VIBRANT SOUND BRIDGE– ". עבור בעלי חירשות חלקית יש לנו– את ה- EAS – המגרה האקוסטי החשמלי.

בתולדות החברה יש הרבה השקות ראשונות בתעשיית שתלי השמע:

הוצג שקף עם נתונים מספריים לגבי מספר לקויי השמיעה כיום בעולם. הנתונים הם של המכון הלאומי לחרשות וה-CDC בארה"ב . הם מתייחסים לארה"ב ו-27 ארצות באירופה.

כלל האוכלוסייה בה מדובר הוא 800 מיליון – חצי מיליארד בארצות אירופה והשאר בארה"ב. לפי הנתונים, ישנם כ-120 מיליון אנשים לקויי שמיעה. 85 מיליון סובלים מאבדן שמיעה תחושתי – עצבי, של האוזן הפנימית. 22 מיליון הם בעלי ליקוי שמיעה מסוג הולכתי, של האוזן התיכונה. 8 מיליון הם בעלי ליקוי שמיעתי מעורב. 5 מיליון בעלי ליקויי שמיעה מסוג אחר. הרבה אנשים סובלים מליקויי שמיעה. לא רק מועמדים לשתלים, גם כאלו שמרכיבים מכשירי שמיעה.

לגבי הפתרונות השונים של חברת מד-אל ללקויי השמיעה:

לבעלי ליקוי השמיעה התחושתי –עצבי הקשה עד עמוק

אשר אינם מסוגלים להפיק עוד תועלת ממכשירי שמיעה, חברת מדאל תשמח לספק את הפתרון המיטבי שהוא מערכת שתל השבלול מאסטרו 4.

לבעלי חירשות תחושתית- עצבית חלקית

 אנו מספקים את מערכת הגירוי האקוסטי חשמלי – EAS. פתרון זה מתאים לאלו הסובלים מאבדן שמיעה חלקי – בתדרים הגבוהים יש להם פגיעה קשה בשמיעה (כאן יהיה מועמד לשתל קוכליארי) אך בתדרים הנמוכים הפגיעה בשמיעה איננה קשה (כאן יהיה מועמד למכשיר שמיעה). המכשיר EAS משלב את שני ההיבטים – גירוי קוכליארי בתדרים גבוהים והגברה אקוסטית בתדרים הנמוכים.

לבעלי ליקוי השמיעה הקל עד קשה מסוג הולכתי וגם ליקוי שמיעה מעורב

מיועד ה"ויברנט סאונד ברידג"- שתל לאוזן תיכונה.

ובחזרה לנתונים אודות החברה:

כפי שציינתי קודם, לחברת מד-אל יש היסטוריה של 35 + שנה. החברה קיימת משנת 1989.

מספר העובדים בחברה כיום הינו מעל ל-900 עובדים. מתוכם כ-600 עובדים במטה החברה באוסטריה, והיתר עובדים ב-25 משרדים ברחבי העולם.

 ב-1999 לפני כ-12 שנה, היו כ-100 עובדים בחברה ומאז צמחה מאוד. כאשר החברה צמחה, גם הקליניקות הנתמכות על ידנו צמחו. כיום ב- 94 ארצות בעולם מושתלים השתלים הקוכליאריים של מד-אל. ב -46 ארצות מושתלים השתלים לאוזן התיכונה שלנו – הויברנט. על מנת לספק לכל הארצות את מיטב התמיכה הקמנו מגוון רחב של חברות בת. הראשונה הוקמה ב-1992 בגרמניה, ומאז צמחו משרדים נוספים של החברה בכל העולם – בארה"ב, בדרום אמריקה, במזה"ת וכן באסיה פסיפיק.

מד-אל דוגלת במשימה להוביל בטכנולוגיה ובכשירות, וכן בעבודת צוות ושיתוף פעולה. עבודת צוות בחברה וכן עם לקוחות כמועמדים לעזרי שמיעה, כירורגים, אודיולוגים ומטופלים שהושתלו. שיתוף פעולה זה במשך 35 שנה הוביל לפיתוח ולהשקת מערכת שתל השבלול מאסטרו 4.

מר פלוריאן פיכנר – מהנדס קליני במטה מד-אל:

ערב טוב לכולם. אני מר פיכנר, מהנדס קליני במטה מד-אל. אסקור כעת בקצרה את מערכת שתל השבלול מאסטרו 4. זהו הדור הבא של מערכות שתל קוכליארי.

הוא מצביע על שקף ומסביר: מימין – רואים את השלט עם המעבד החיצוני "אופוס 2",  ומשמאל – את התוכנה המאפשרת כוונון עדין של השתל הקוכליארי.

שתל "קונצ'רטו" החדש הנו המתקדם ביותר והעדכני ביותר. תכונותיו הן:

עמידות השתל עלתה בעקבות שימוש בסליל אלקטרודה חדש ומחוזק. חלק זה מותקן בתעלה וישנו קפיץ להגנה על ההתקן בפנים.

כמו כן, ישנה אפשרות לקיבוע השתל באמצעות פינים כדי שלא יוכל לזוז ממקומו. דרך קיבוע זו פחות פולשנית מבחינה ניתוחית.

לאלקטרודה שלנו 12 זוגות מגעים שביניהם מרחק מיטבי כדי להימנע מאינטראקציה בין הערוצים, העלולה לגרום להפרעה בקריאת המידע באלקטרודות סמוכות.

זה ה"קונצ'רטו" החזק. הלמוט יציג כעת את ה"אופוס 2".

מר הלמוט בוסטי – מנהל מוצרים בחברת האינסברוק של מד-אל:

אציג כעת את המאפיינים החדשים של המעבד החיצוני "אופוס 2", שהוא חלק ממערכת השתל החדשה "מאסטרו 4". "אופוס 2" איננו חדש. הוא הושק בשנת 2006, לפני כ-4 שנים. מה אם כן התחדש בו מאז?

החידושים הם:

מחקרים המשווים מעבדים שונים בין יצרנים שונים מציינים שזה אחד מהגורמים החשובים ביותר לתוצאות טובות יותר. מדובר בטווח קלט דינמי של 75 דציבל ומערכת וויסות אוטומטית. שני מחקרים מראים שמימוש מאפיינים אלה אצל מד-אל גורמים לתוצאות השמיעה הטובות יותר של שתלי מד-אל.

חברת מד-אל מחוייבת לספק את הטכנולוגיה החדשה ביותר ללקוחות חדשים וקיימים כאחת, כלומר דואגת שגם מושתלי הדורות הקודמים יוכלו להנות מהחידושים. תאימות לאחור – זה המונח של החברה. אנו מוודאים תמיכה לכל אורך חיי המוצר.מעבד "אופוס 2" בשילוב תוכנת  "מאסטרו 4" מאפשרים למושתלי הדורות הקודמים שקיבלו שתלים ב-1994 (לפני 16 שנים),  להשתמש במעבד זה, החדש ביותר, על כל יתרונותיו.

נותר רק עוד רכיב אחד שטרם התייחסתי אליו והוא  – התוכנה "מאסטרו 4". מר פלוריאן פיכנר יציג אותה.

מר פלוריאן פיכנר – מהנדס קליני במטה מד-אל:

תודה, הלמוט. הדור החדש נקרא "מאסטרו סיסטם 4.0". זהו הדור הבא של תוכנה להתאמה. יש לה ממשק משתמש ידידותי יותר עם גמישות ויעילות משופרים, ומגוון שלם של מאפיינים חדשים. ראשית, עלינו להתייחס למישתל הפנימי החדש, ה"קונצ'רטו" ולטפל במעבד השמע

כפי שהלמוט הזכיר, אנו מציגים 16 שנות תמיכה בדורות קודמים, כולל ה"קומבי 40+ " עם תוכנת "מאסטרו 4". משתמש שקיבל שתל מדגם "קומבי 40" לפני כמה שנים יכול גם הוא להשתמש כעת במעבד "אופוס 2".  אנו מציעים תמיכה גם לשתל מסוג ABI. יש לנו אסטרטגיות קידוד הנקראות  4FS ו- FS4P. התוכנה החדשה כוללת גם מדדי EABR.

לגבי הדור הבא של שמיעה FINE HEARING:

אסטרטגיית קידוד FS4 מאפשרת Fine Structureעד 1000 קה"צ ב-4 ערוצים,  ברמת דיוק פי 4 מ-FSP.

אסטרטגית קידוד  FS4p –   מאפשר Fine Structureעד 1000 קה"צ ובנוסף גירוי מקבילי חכם לשיפור ברמת דיוק פי 5 מאפשר FSP.

יש פיתוחים חדשים וכעת עם "מאסטרו 4" ניתן גם להתאים ישירות את המעבד "דואט 2" עם התוכנה עצמה, . ההתאמה מתבצעת כמו במכשירי שמיעה, עם התוכנה עצמה. אנו מימשנו משימת אודיוגרמה ויש לנו הגמישות של התאמת הגברה אקוסטית. ניתן לעשות זאת בתוכנה או דרך טרימרים, ההחלטה שלכם.

כפי שהוזכר שילבנו כעת משימת EABR . מדובר במדד אובייקטיבי שמודד את האותות הנוצרים על ידי המבנים במוח כאשר הקול נקלט. עם תוכנת "מאסטרו 4" אנו יכולים לתמוך בסוג זה של מדידה. אז, ניתן למדוד תגובות מוקדמות, אמצעיות ומאוחרות של חביון . ועם "מאסטרו 4" שולטים בכל הפרמטרים. ב- EABR יש מגוון ארטיפקטים וכעת ניתן לעשות אופטימיזציה של פרמטרים של גירויים בהתאם לגירויי EABR.

 יש לנו מצב דיבור בהתאמה שמאפשר הפעלה מהירה של המעבד.

יש לנו מצב LIVE י:בזמן המיפוי  ברגע שלא מבטלים יותר מיקרופון, המטופל ממשיך את חוויית ההאזנה ויכול לתת משוב. יש לנו כלי לעיצוב מפות (תכניות שמיעה), מה שמקל על חיי האודיולוג ועל תהליך ההתאמה לשמיעה החדשה. בנוסף יש לנו: התאמות לתחומי תדרים על ידי המשתמש, דוח"ות היסטוריים, כלי לבדיקת צימוד – מעין חיווי חצי כמותי של מתח האספקה לשתל וגם משימה-למדידות תוך ניתוחי ועוד הרבה יותר.

זאת סקירה כללית ביותר של תוכנת "מאסטרו 4".

זה סוף המצגת. אם יש לכם שאלות כעת, אל תהססו לשאול. נשמח לענות.

שאלה של משתתף בכנס:

הזכרת את הגמישות של האלקטרודה – למערכת EAS. האם ניתן לעבוד באופן שוטף ויעיל עם מערכת שתל קוכליארי?

מר פלוריאן פיכנר משיב:

כן, לאלקטרודה יש 12 זוגות מגעים. אבל אם תביט בקצה הקודקוד, 5 מגעים אינם בזוגות אלא יחידים ובשל כך האלקטרודה יותר גמישה ולא טראומטית באזור זה.

שאלה של משתתף בכנס:

זה נותן את כל התחום של ה-FS4? אמרת לגבי 5 זוגות?

מר פלוריאן פיכנר משיב:

כן. אם תראה מטופל EAS לרוב אין קידוד FSP לגביו כי Fine Structure  אמור להתייחס לתדרים נמוכים. אך ב-EAS – התדרים הנמוכים מטופלים ממילא

השתל הקוכליארי ב-EAS  מתייחס לתדרים הגבוהים ללא גירוי FSP. 1 קה"צ – הינו תדר הסף ל-FSP  ולכן לא מספקים FSP לתדרים מעל 1 קה"צ.

תודה. בבקשה.

עוד? ספקות? חששות?

אין מענה מהקהל.

אשר אפרתי – מנכ"ל חברת "מדטכניקה אורתופון" – נציגת חברת "מד-אל" בישראל:

תודה רבה. אנחנו עדיין כאן כל הערב. כמו שאמרנו אנחנו כאן, לא הולכים. אם יש שאלות, זה הזמן לשאול, בעברית, באנגלית. מוזמנים גם לקחת משהו לאכול בחוץ. אנחנו כאן לשירותכם. תודה שוב שבאתם, ערב מהנה.

כתיבת תגובה

פתח צ'אט
1
זקוק/ה לעזרה?
שלום!
איך נוכל לעזור?